zaterdag 1 maart 2008

4e Partij van de Week

Mijn remise tegen Jarno Witkamp uit de interne bekercompetitie van de B.S.V.:

1. Klik hier (ong. 15 min.)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ff een vraagje vooraf: ben je nu door of niet?

H.

Anoniem zei

Hè, bah! Wéér niet gewonnen en nogwel vanuit zo'n riante stelling.
Eens temeer blijkt dat aanvalskansen die objectief gesproken niet voldoende zijn, in de praktijk nog wel eens punten opleveren.
Ik vroeg me af of de zet ...h6 in plaats van ...Pxe3 vanuit praktisch oogpunt niet beter is. Verder vond ik het begin sterk gespeeld. Misschien was dat niet zo heel moeilijk, gezien Jarno's afwachtende spel, maar toch.
...Pd4! legde de zwakte van Pfg5 bloot en ...La6! was ook zeer naar voor wit. Na Db3 leek ...h6 en ...Pf6 me wel sterk, al heb ik het niet gecheckt.

De zet ...Pd4 dook later nog op en leek me de meest in het oog springende zet. ...Lxd3 ziet er wat riskanter uit, maar voldoet. Overigens kon zwart in die variant met ...Lb7 ook meteen ...Dxf6 doen in plaats van slaan op f3 en ...g6.

Jammer dat ...Pd4 later bleek te falen, maar het resterende eindspel ziet er nog steeds erg goed uit. De afwikkeling met ...Dxh4 leek me minder duidelijk. In beide gevallen is een scherpe analyse van het ontstane eindspel vereist.

Jammer dat de zeer overwegende stelling remise is geworden. Wel raar dat het Baarnse bekerreglement zo strikt is met ratings. 3 elopunten zegt helemaal niets. Het witvoordeel is vele malen groter; afgaande op deze ratings zou Jarno grotere winstkansen moeten hebben. Ik had daarom wel verwacht dat er nog een snelschaakmatch met verwisselde kleuren zou volgen.

Nu er niet veel meer op het spel staat, vraag ik me af of je de interne competitie niet als "oefening" kunt zien. Je zou bijvoorbeeld kunnen testen of je niet "snel" kunt spelen. Zeker in competities waarin de meeste tegenstanders zwakker zijn kan zoiets wel helpen de tegenstander onder tijddruk te zetten.

Misschien levert zo'n aanpak hier en daar punten op, misschien kost het punten. Toch denk ik dat je veel beter kan tegen zwakkere spelers. Als ik je soms behoorlijk sterke spelers zie verslaan, dan mag een "mickey-mouse competitie" als dit niet zo'n probleem zijn.

Op naar de 2100!

H.

Waldemar zei

Beste anoniem,

Dank voor dit uitgebreide en hart-onder-de-riem-stekende antwoord.
Ik vond dat ik al vrij vlot speelde, maar 35 in anderhalf blijft een vlot tempo.

Uiteraard ben ik zeer benieuwd wie er achter H. schuil gaat...
Zou het weer van de vele nicknames van J. zijn?!

Groet,

Vladja

Anoniem zei

Ja, H. is "hoofd".